Kartta 15

Mustionjoen yleissuunnitelma >>

15A (K47) Sekapuustoinen notkelma (kosteikko) (0,33 ha)

Sekapuustoinen notkelma jonne viljellyt pellot viettävät. Kaksi pelto-ojaa yhdistyy pellon pohjoisreunalla.. 38,8 % valuma-alueesta on viljelyksessä. Kosteikon alaa valuma-alasta on 0,51 %

Ehdotus: Kaivettu kosteikko, kampakosteikko. Tulijärven suoalue toimii valutuskenttänä.

15B Lehtipuustoinen notkelma (kosteikko) 0,11 ha

Lehtipuustoinen notkelma peltoalueella. Luonnollisen muotoista uomaa reunustavat harmaalepät, tuomipensaat, koivut, raidat ja tervalepät. Notkelman luonto tyypiltään lehtoista, ja sen kasveja ovat mm. vadelma, vuohenputki, ojakellukka, korpikaisla ja nokkonen. Vesi on hieman sameaa. Pääuomaan liittyy nurmipelloilta oja.

Kosteikkoehdotus: Kaivettu ja padottu kosteikko.

15C Lehtipuustoinen notkelma (kosteikko) 0,04 ha

Puron pääuoman pohjoispuolella on lepikko, jonka alikasvoksessa on runsaasti pientä kuusta. Maaperä on savensekaista.

Ehdotus: Kaivettu ja padottu kosteikko.

PB1 Björnbollstadin niitty (arvokas perinnebiotooppi) 0,29 ha

Vanhalla talonpaikalla on olemassa jäljellä lajistoltaan rikas niittyrinne, jossa on tosin umpeenkasvamisen merkkejä. Niittyrinnettä reunustaa lehtipuusto ja vesakko, pellon puolella alaa valtaa sananjalka.

Lähellä tietä on ahomansikka-tuoksusimakeniittyä joka vaihettuu tuoreeksi niityksi sekä kallioilla kedoksi. Lajeja on pienellä alueella runsaasti, mm. pukinjuuri, ahdekaunokki, nurmikaunokki, kissankello, ahomatara, siankärsämö, särmäkuisma, päivänkakkara, ojakärsämö, ketoneilikka, heinätähtimö, nurmitädyke, metsäapila ja isolaukku. Kallioiden tuntumassa on karua mutta lajistoltaan moninaista kallioketoa, jolla kasvaa mm. rohtotädyke, viherjäsenruoho, karvakiviyrtti, isomaksaruoho, ketohopeahanhikki, ahosuolaheinä, mäkitervakko ja huopakeltano. Ketoneilikka on silmällä pidettävä laji. Huomion arvoisia lajeja ovat myös häränsilmä, heinäratamo ja mäkikaura. Alueelta tunnetaan myös muita huomionarvoisia lajeja kuten mäkiminttu ja hakarasara.

Hoito: Niitetään niitty ja poistetaan vesakko. Risuläjitys pidetään selvästi erillään niitystä.