Brunnens skick och brunnsvattnets kvalitet
Brunnens skick och brunnsvattnets kvalitet
Brunnens och/eller fastighetens ägare ansvarar för brunnens skick och brunnsvattnets kvalitet. Brunnens skick och vattenkvaliteten går rätt långt hand i hand och det lönar sig därför att då man med några års mellanrum kollar och sköter brunnen samtidigt låter undersöka brunnsvattnets kvalitet. Vid problem med brunnsvattnet finns det oftast i bakgrunden brister i brunnens konstruktion, läckage till följd av bristfälliga tätningar, igenslamning av bottnen eller helt enkelt att man struntat i att underhålla brunnen. På Finlands miljöcentrals (SYKE) sidor hittar man information om restaurering av brunnar.
- Restaurering av brunnen
- Frågor om underhåll och skötsel av brunnen
Brunnen och dess omgivning borde oberoende av brunnstypen årligen synas noggrant: lockkonstruktionen och de delar som ligger ovan jord samt i mån av möjlighet brunnens inre delar. Marken bör slutta bortåt från brunnen. Brunnens omgivning bör hållas snygg och man borde inte plantera träd alldeles intill brunnen eftersom deras rötter då de växer kan sträcka sig ända till brunnens konstruktioner. Utöver den årliga kontrollen kan brunnen och dess närområde kräva årstidsrelaterade skötselåtgärder och det lönar sig att bekanta sig med dem via följande direkta SYKE-länkar (på finska):
- VÅREN: Brunnens tömning och tvätt
- SOMMAREN: Vattnets kvalitet och mängd bör kollas speciellt på sommaren
- HÖSTEN: På hösten är det viktigt att skydda sig mot översvämning och ytavrinning
- VINTERN: Det är skäl att ha brunnens isolering och tjälskydd i skick på vintern
En bra brunn ger tillräckligt med vatten och vattnet kommer via brunnens botten. På SYKEs sidor finns det en fin översikt över egenskaper, problem och tillräcklighet hos det vatten som man tar ur brunnen. Ytterligare information om grundvattnet hittar du på Vattnenskvalitet.fi sidorna.
- Brunnsvattnets kvalitet och tillräcklighet
- Frågor om brunnsvattenkvalitet
Den vanligaste orsaken till problem med brunnsvattnets kvalitet är ytvatten vars möjlighet att komma in i brunnen borde förhindras med alla medel. Då ytvatten (regn-, smält, dag- och avrinningsvatten) inte kan komma in i brunnen, filtreras det genom markskikten och är i regel rent då det når grundvattnet.
På Miljöförvaltningens gemensamma webbtjänst hittar man också en förtjänsfull Kaivon vuosihuolto-guide, som inte i sin ursprungliga placering öppnar sig i webbläsaren utan laddas ner varje gång på användarens dator. Här finns i fråga varande guide.