LUVYn tutkimus- ja kunnostustarinat
LUVYn tutkimustarinat
LUVYn tutkijat ja kenttämestarit käyvät näytteenottoretkillä eri puolilla Länsi-Uuttamaata kohteinaan pinta- ja pohjavedet, järvet, joet ja merialueet. Pitkään jo työtä tehneet kenttämestarimme tuntevat monia sellaisia kolkkia vesistöissämme, joihin ei ihan jokainen meistä koskaan päädykään. Maastossa ollaan välillä räntäsateessa ja kovemmillakin pakkasilla välillä auringossa. Joskus se täydellinen aamuaurinko usvan takana peilityynellä syksyn ruskaväreissä kylpevällä metsäjärvellä voi jäädä muistoihin pitkäksi aikaa! Maisemakonttori ihan parhaimmillaan!
Usein matkaa tehdään suuremmilla järvillä moottoriveneellä, toisinaan syrjäisemmille lammille pääsee näytteenottoon vain raahaamalla kanootin metsän läpi. Kokeneimmilla näytteenottajilla onkin tiedossaan monta kikkakakkosta ja tietoa metsätiet sulkevista puomeista ja parhaista reiteistä vakiintuneelle näytepisteelle. Nuoremmat yrittävät ottaa kokeneemmilta opiksi – ja jos ei oppi muuten mene perille niin sitten kantapään kautta. Turvallisuus tulee tietenkin aina ykkösenä. Meillä on myös monta hyvää yhteistyökumppania paikallisissa asukkaissa, joiden avulla näytteenotto saadaan joustavasti toteutettua.
Tutkijoillamme on salaisissa arkuissaan myös legendaarisia kalajuttuja. Niitä ja muita LUVYn tekemään vesistötutkimukseen liittyviä tarinoita tahdomme tuoda esille tällä kokoelmalla tutkimustarinoita. Tervetuloa lukemaan!
Tarinakokoelmaa kasvatetaan pikkuhiljaa ja uusia juttuja julkaistaan myös LUVYn uutiskirjeessä (uutiskirjeen voi muuten tilata vaikkapa tuosta sivun alalaidasta). Tälle sivulle sopii siis palata uudelleenkin!
Vesistökunnostukset Länsi-Uudellamaalla
LUVY on jo pitkään toteuttanut vesistökunnostuksia Länsi-Uudellamaalla ja viime vuosina tahti on vain kiihtynyt. Kunnostuksia on toteutettu erityisesti osana suurempia valuma-aluetason hankkeita, kuten Hiidenveden kunnostus -hanke ja Siuntionjoki 2030 -hanke. Näissä hankkeissa on tehty ennen kaikkea vesiensuojelullisia kosteikoita sekä virtavesikunnostuksia. Yllä olevalla kartalla voit klikkailla auki LUVYn toteuttamia kunnostuskohteita lähialueillasi ja lukea enemmän niiden toteutuksesta.
LUVYn lisäksi Länsi-Uudellamaalla toimii suuri joukko muita vesistökunnostustoimijoita, perinteisimpinä paikalliset järviyhdistykset ja osakaskunnat, sekä esimerkiksi Virho, WWF ja kuntien omat hankkeet. Lue lisää eri toimijoista kohdasta Vesistökunnostusverkosto.

Räpsänjoella purettiin lankkupato ja kunnostettiin sen yläpuolinen purouoma
Räpsänjoen ns. Pietilän lankkupato purettiin heinäkuussa 2023 ja sen yläpuolinen allasalue 40 metrin pituudelta kunnostettiin luontaisen kaltaiseksi purouomaksi.

Hemmilän kosteikon kunnostus
Hemmilän kosteikko sijaitsee Vihdin Enäjärven rannalla. Kosteikon on aikoinaan rakennuttanut Enäjärven suojelyhdistys puhdistamaan peltovaltaisen valuma-alueen vesiä ennen niiden päätymistä itse järveen.

Mitä kuuluu hajajätevesineuvonnalle?
Jätevesineuvojat tekivät kiinteistökohtaista neuvontaa syksyyn 2020 asti, jolloin lainsäädännön siirtymäaika oli jo umpeutunut. Tämän jälkeen on annettu monipuolisesti sähköposti- ja puhelinneuvontaa sekä neuvottu asukkaita toritapahtumien neuvontapisteillä.

Vihdissä pilotoidaan metsätalouden vesiensuojelurakenteiden vaikuttavuutta
Metsätaloudessa on alettu aiempaa enemmän kiinnittää huomiota toimenpiteistä syntyvään humuskuormitukseen. Humus on tummaa eloperäistä ainetta, joka muodostuu kasvien maatuessa turpeeksi.

Hiidenveden itäiset altaat haukien poikastuotantoalueina – onko isosorsimolla vaikutusta?
Tänä keväänä Hiidenveden kunnostus- ja HOLA Lake II -hankkeiden yhteistyönä aloitettiin hauen poikaskartoitukset Hiidenveden itäisillä altailla, ja samalla selvitetään isosorsimon levinneisyyttä sekä vaikutusta kutulahdissa.

Siuntionjoen alaosassa seurattiin vedenlaatua jatkuvatoimisella mittauslaitteistolla
LUVY seurasi Siuntionjoen alaosan vedenlaatua sekä Pikkalanlahteen suuntautuvaa ravinnekuormaa jatkuvatoimisella mittauslaitteistolla heinäkuusta 2021 maaliskuuhun 2023. Laitteistolla mitattiin lämpötilaa, sameutta ja sähkönjohtavuutta.

Pohjamudissa
Pinta- ja pohjavesitutkimusten lisäksi LUVYssa tutkitaan vesistöjen pohjamutia eli sedimenttejä. Sedimenteistä voidaan tutkia esimerkiksi haitta-aineiden pitoisuuksia. Haitta-aineita kertyy vesistöjen pohjasedimentteihin ihmistoiminnan seurauksena muun muassa teollisuudesta ja jätevesistä.

Raaseporiin valmistuneet hulevesirakenteet parantavat veden laatua
Horsbäckin hulevesikosteikon kaavakuva. Raaseporin kaupunki on mukana Länsi-Uudenmaan rannikkovesivisio 2050 -työssä. Vision pilottikohteeksi kaupunki valitsi Tammisaaressa sijaitsevan rehevöityneen Dragsviksfjärden-merenlahden. Merenlahdelle julkaistiin...

Länsi-Uudenmaan virtavesistä murto-osa luonnontilaisia
Kesän 2022 aikana inventoimme kahdessa eri hankkeessa yhteensä yli 60 kilometriä virtavesiä Karjaanjoen ja Siuntionjoen vesistöissä. Inventointien tarkoituksena on tuottaa tietoa purojen luonnontilasta, kunnostustarpeista, sekä puroluonnon muutoksista.

Tarinaa raakuista
Mustionjoen jäljellä olevien aikuisten raakkujen määrää on seurattu muutamien vuosien välein. Tulosten perusteella raakkumäärä pienenee lähes 10 % joka vuosi: 2010 Åminneforsissa arvioitiin olevan 2 000 raakkua, mutta kymmenen vuotta myöhemmin vain noin 850.