Vesistökunnostus

Etusivu :: Vesistökunnostus :: Hämjoen pilotti :: Ranta-asukkaan järvensuojelupaletti

Ranta-asukkaan järvensuojelupaletti

Vesikasvit kiinnostavat minua

Yleisimmät vesikasvit ja niiden poisto  Tähän esitykseen on koottu tietoa yleisimmistä vesikasveista ja niiden niittoon sekä poistoon soveltuvista menetelmistä ja toimintavoista.

Vesikasvikurssi vesikasvien omatoimiseen opiskeluun

Haarjäven, Iso Ruokjärven ja Valkjärven vesikasvillisuuskartoitus, Eeva Ranta, 2000

Kaitajärven vesikasvien havainnointi 2017

Hämjoen pilotin järvien oma ohje ja lomake vesikasvien havainnointiin 

Hämjoen järvien vesikasvien havaintokartat

 

Vieraslajit huolestuttavat minua

Sisävesien vieraslajit Vieraslajeista löydät parahaiten tietoa linkin kautta löytyvän vieraslajiportaalin kautta. Siellä voit myös ilmoittaa omat havaintosi. Vuonna 2018 kerätään havaintotietoja erityisesti jättipalsamista

Suomen ympäristökeskuksen Vieraslajit Suomessa -sivusto

Aineisto 3.6.2017 Sammatissa pidetystä vieraslajikoulutuksesta, jossa teemoina haitallisten vieraslajien tunnistaminen, havainnointi ja poisto

 

Epäilen levää järvessäni

Levävahti auttaa tunnistamaan sinilevän

Ilmoita havaintosi havaintolähetillä. Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla voi tallentaa havaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetissä havainnot voi liittää Järvi-meriwikissä valmiina olevaan havaintopaikkaan tai uuteen havaintopaikkaan

Hämjoen pilotin järvien levähavaintojen osalta ole yhteydessä pilotin koordinaattori Juha Korhoseen. Pieni määrä levämäärityksiä kesällä 2018 on sovittu tehtäväksi osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hanketta. 

 

Veden laatu kiinnostaa minua

Hämjoen pilotin järvien veden laatu 2017 -raportti

Vedenlaatuopas

Vesien ekologista tilaa Suomessa sekä muita vesienhoitoon liittyviä aineistoja voi tarkastella sovelluksessa nimeltä Vesikartta.

Suomen luonnonsuojeluliiton julkaisema Vesistöopas tutustuttaa veden kiertoon luonnossa, vedenalaisiin eliöyhteisöihin ja siihen, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa järviin ja jokiin. Kirja opastaa myös lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen.

 

Haluan hoitaa rantatonttiani järviystävällisesti

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeen käyttämä neuvontamateriaali Linkin takaa löytyvä materiaalipaketti kokoaa hajaalueen jätevesiin liittyvän lainsäädännön sekä ohje- ja esitemateriaalin. Sieltä löydät tietoa jätevesijärjestelmistä ja kuntakohtaisen ohjeistuksen järjestelmän suunnitteluun Länsi-Uudellamaalla tai vaikkapa ulkohuussin kunnostusohjeen.

Lomalla luonnon keskellä - opas ekologiseen mökkeilyyn

Suomen luonnonsuojeluliiton "Maanomistajan vesiensuojeluvinkit"